Büyükmandıra Beldesi Kırklareli İline bağlı Babaeski İlçesi sınırları içinde yer alır.
Geçim kaynakları tarım ve hayvancılığı dayanır. Aile başına düşen tarım arazisinin az olması nedeniyle sulama çok önemli bir yer tutar. Hayvancılık son zamanlarda önem kazanmış olup; süt ve et verimi yüksek büyükbaş hayvanların bakımına önem verilmektedir.
Büyükmandıra Beldesi 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda Pomak halkı tarafından kurulmuştur.
Halk arasında 93 harbi (1293) olarak bilinen Plevne Savaşı zamanında o dönemde Saray Başpehlivanı olarak ün yapan Kavasoğlu İbrahim Osmanlı Rus Savaşı nedeniyle Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç etmek isteyen akraba ve tanıdıklarını Bulgaristan’dan Türkiye’ye getirmek üzere Padişah Abdülaziz’den izin alır. Herkes hayvanlarını ve taşınabilir mallarını yanına alarak; İstanbul’a göç eder.
Kavasoğlu İbrahim, Sultan Abdülaziz’in çok sevdiği bir pehlivandır. Ayrıca Kavasoğlu İbrahim’in bacanağı Şamdancıbaşı İbrahim Pehlivan da sarayın ünlü bir pehlivanı olup, sarayın baş şamdancısıdır. Bu nedenle Bulgaristan’dan göç eden soydaşlarımıza öncelikle İstanbul Alemdağ semti ikamet etmeleri için önerilmiş ancak kabul görmemiştir. Çünkü; insanlarımız çiftçi ve hayvancıdır. Kendilerine uygun bir yer aramaktadırlar. Bu durumda Kavasoğlu İbrahim ve Şamdancıbaşı İbrahim, Sultan Abdülaziz’in huzuruna çıkar ve durumu anlatırlar. Bunun üzerine Padişah, Kavasoğlu İbrahim Pehlivan’a ”Trakya’yı dolaş beğendiğin bir arazi bul ve orayla iskan olunder.
Bugün Büyükmandıra Beldesi’nin üzerinde bulunduğu topraklar, o zamanlar saray atlarının otlakiyesi, aynı zamanda sarayın et, süt ve peynir ihtiyacını karşıladığı için çiftlik olarak kullanılmaktadır.
Göç eden soydaşlarımız burayı beğenirler ve iskan edinirler. Bugün bile Beldemizde üretilen süt, peynir ve et o dönemden bugüne kadar kalitesinden hiçbir şey kaybetmeden üretilmektedir.
Beldemizde bulunan lokantalarda kullanılan et, peynir, yoğurt ve ayran bunun birer belgesidir. MANDIRA adı belde halkının süt, peynir ve hayvancılıkla uğraşması nedeni ile verilmiştir. Bugünkü yerleşim, alanımız da bunu göstermektedir. 1877 yılında kurulan Beldemizin adı Mandıra iken; nüfusun çoğunluğu ve 1926, 1935 ve 1951 yıllarında gelen göçmen soydaşlarımızla daha da büyüyen Beldemize BÜYÜKMANDIRA adı verilmiştir.
Beldemizde 1955 yılında BELEDİYE kurulmuştur.
1997 nüfus sayımındaki nüfusu 4530’dur. İki İlköğretim Okulu, Çok Programlı Lise, Sağlık Ocağı, iki serbest eczane, iki cami bulunun beldemiz Hürriyet Mahallesi, Hatip Mahallesi, Şamdani Mahallesi ve Paşa Mahallesi olmak üzere dört mahalleye ayrılmıştır.
Yaz aylarında beldemizde bulunan Döner Piliç Restaurantları ve Diskobar nedeniyle iç turizm açısından hareketli geçmektedir. Büyükmandıra'nın yemek kültürü çok çeşitlidir. Gerek göçle geldiği tarihsel dönemden kalma gerekse yöreye yerleşiminden günümüze kadar geçen dönemde keşfettikleri yemek kültürü ile Büyükmandıra'nın gelenekselleşen yemekleri ev hanelerinde, düğünlerinde hem de lokantalarında sunulan zengin lezzetleri Trakya bölgesinde farklı bir yer edinmesine olanak sağlamıştır. Genellikle yemek isimleri balkanlardaki ismi ile bilinir. Özellikle pomak diliyle isimlendirilen yemek kültürü kış hazırlıkları, düğün yemekleri ve geleneksel ev yemekleri diye üç bölüme ayırabiliriz. Kış hazırlıkları içerisinde kışlık salça, erişte, yufka, yaş tarhana, domates sosu, kahvaltılık salça sosu (lutenitsa), biberli sos, peynirli biber turşusu ve pancar pekmezi önemli yer tutmaktadır. Uzun yıllardan beri yapılan bu kışlık hazırlıklar günümüze kadar tarihsel reçetesi bozulmadan geleneksel olarak devam etmektedir. Büyükmandıra'nın geleneksel ev yemekleri arasında bobzele yemeği, luçnik, tikvenik, kupriva, borani, nohut yemeği, odunla pişen ev ekmeği, labada sarması, sütlü kabak, posna çorbası, kaçamak, manca, tarhana çorbası, peynir tatlısı ve Brakana tatlısı önem kazanmaktadır. Beldemizde özellikle düğün yemeklerinde de vazgeçilmez yer alan Brakana tatlısı büyük önem arz etmektedir. Düğün yemeklerimizin başında düğün çorbası, kapuska, keşkek, pilav, etli kuru fasulye, karışık turşu, yoğurtlu biberli karışım ve bezelye yemeği gelir. Arkasından da düğün tatlıları olarak peynir tatlısı, yumurta tatlısı, şekerpare, revani ve baklava yapılmaktadır. Brakana tatlımız ise düğün yemekleri ve yöremizin hanelerinde sadece gündelik yaşamda değil özel günlerde de üretilen baş tatlımızdır. Özellikle kadınlarımızın ağırlıkta olduğu bu çalışmalar, geleneksel yemek kültürümüzü genç nesillere aktarmaktadır. Belediyemizde hem kültürel mirasımızı hem de yemek kültürümüzün gelecek nesillere aktarılması için bu çalışmalara büyük önem vermektedir. Yurtdışındaki vatandaşların tatilleri, yöresel düğünlerin genellikle yaz aylarında yapılması Belde nüfusunu ikiye katlamakta ve aylarında ayrı bir hareketlilik getirmektedir.
Her yıl Mayıs ayının son haftasında 1925 yılından beridir Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri yapılmaktadır. Tarih Kırkpınar’dan sonra en çok pehlivanın güreş tuttuğu Er Meydanı Büyükmandıra’dır.
Sultan Abdülaziz’in en çok sevdiği pehlivanlardan 1833 yılında Loveç’te doğup, 1864 yılında İstanbul’a gelen Kavasoğlu İbrahim hayatının son günlerini Büyükmandıra’da geçirmiş ve kabri Büyükmandıra’dadır. 140 kiloluk dev cüssesine rağmen çok nazik olması ve protokolü çok iyi bilmesi babasının Bulgaristan’da bir şehrin valisinin kavası olduğundan ileri gelmektedir. Kasabamızda her yıl geleneksel olarak her iki pehlivan adına düzenlenen güreşler 1925 yılından bu yana büyük bir katılım ve coşku ile yapılmaktadır.